Tipaton tammikuu on hyvä hetki miettiä omaa suhdetta alkoholiin ja antaa elimistön levätä. Alkoholittomuus on suomalaisenkin juomakulttuurin kasvava trendi, joka liittyy vahvasti hyvinvoinnin megatrendiin ja sober curious -ilmiöön. Juhlien jälkeisiä päiviä ei haluta käyttää juomisesta toipumiseen, vaan miellyttävien asioiden tekemiseen ja hyvän olon ylläpitämiseen.
Vietitkö tipatonta tammikuuta, koska halusit pitää taukoa alkoholista vai onko ajatuksena ollut muutenkin vähentää? Mitä jos kokeilisit vielä tammikuun jälkeen hörpytöntä helmikuuta, jäisit määrittelemättömän pitkälle tipattomalle tai ainakin tekisit jatkossa tietoisempia valintoja alkoholin juomisen suhteen? Tai mikä ikinä tuntuu itsestäsi hyvältä vaihtoehdolta suhteessa juomiseen.
Vuonna 2020 18% alkoholia käyttävistä suomalaisista vietti tipatonta tammikuuta ja 58% tipatonta tammikuuta viettäneistä jatkoi tipatonta myös helmikuun puolelle. (Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry.)
Syyt tipattomaan kokeiluun voi löytyä niin perinteestä kuin terveys- ja hyvinvointisyistäkin. Kohtuukäyttäjälle tipattoman viettäminen on hyvä tapa tarkastella sen hetkistä suhdetta alkoholiin ja katsoa onko sen vähentämisellä vaikutusta esimerkiksi jaksamiseen, mielialaan tai pankkitilin saldoon.
Alkoholi on juoma josta tulee huono olo, mutta silti löydämme syyt juoda sitä
On selvää, miten moneen asiaan alkoholittomuus vaikuttaa positiivisesti. Uni, verenpaine, iho, sisäelimet, aivot, tarkkaavaisuus, muut kognitiiviset toiminnot, mieliala, vireys, suoriutuminen, ihmissuhteet ja yleisesti koko elämän laatu.
Tiedämme yksilöinä millaisia vaikutuksia alkoholilla ja juomisella on meille, mutta silti korkkaamme juhlissa kuoharit, juomme saunaoluita, käymme after workeilla, vietämme terapeuttisia tyttöjen iltoja ja nostamme maljaa milloin mistäkin syystä. Perustelemme alkoholin nauttimista sillä, että it's wine o'clock tai girls night out, vaikka voisimme valita osaksi alkoholittomiakin juomia. Trust me you can dance -Wine, vaikka tanssia voi selvinpäinkin, todennäköisesti jopa paremmin ilman alkoholia. Glorifioimme alkoholia – juomaa, joka pilaa terveyttä.
Glorifioimme alkoholia – juomaa, joka pilaa terveyttä.
Miten onnistua alkoholin vähentämisessä?
Alkoholin vähentäminen tietoisesta päätöksestä vaatii vanhojen uskomuksien, tottomuksien ja tapojen muuttamista. Ihmisen ei tarvitse käydä pohjalla kyseenalaistaakseen suhdettaan alkoholiin ja vähentääkseen sitä. Toinen juo itsensä satunnaisesti pieneen humalaan juhlan kunniaksi ja toinen tissuttelee välillä työpäivän päätteeksi rentoutuakseen. Kaavoihin on helppo kangistua, joten tapojen muuttamiseksi pitäisi tehdä tietoisia valintoja alkoholin suhteen ja käydä käsiksi tiedostamattomaan mieleen.
Kun seuraavan kerran tulee esimerkiksi juhlat, joissa normaalisti joisit, mieti millaiseen olotilaan haluat herätä seuraavana aamuna. Voisinko juoda pelkkiä alkoholittomia tai mitä jos joka toinen juoma olisi alkoholiton. Omien tottumuksien kyseenalaistaminen ja niiden muuttaminen ei kieli automaattisesti riippuvuudesta, vaan halusta tehdä itselle tietoisesti parempia valintoja, jotta ongelmia ei ainakaan tulisi terveyden suhteen. Terveysongelmille ei ole alttiita vain tietynlaiset juojat, vaan kaikki, jotka käyttävät alkoholia. (This Naked Mind).
Itse alkoholin jättäminen voi olla helppoa, mutta ryhmäpaine voi tehdä kieltäytymisestä vaikeampaa, koska juominen on niin normalisoitua. Alkoholista kieltäytyvä tai sen käyttämisen lopettanut ei tuomitse muiden juomista, joten niin ei pitäisi olla päinvastoinkaan. On tervettä kyseenalaistaa ja muuttaa tavat, jotka eivät tee itselle hyvää.
Seuraavat vinkit ovat Sober Girls Suomi -yhteisöstä poimittuja vinkkejä tipattomaan ajanjaksoon tai kokonaan alkoholitonta elämää kokeilevalle.
Kirjasuosituksia:
On lähtökohtaisesti jokaisen aikuisen ihmisen oma valinta päättää käyttääkö alkoholia vai ei, mutta on hyvä tiedostaa, ettei alkoholiriippuvuus (alkoholismi) ole suinkaan ainoa alkoholin aiheuttama ongelma, vaan se on ennemminkin yksi ääripää, johon riippuvuutta aiheuttavien aineiden käyttäminen voi johtaa. Silloin on enää lähes mahdotonta lopettaa juominen ilman apua.
Alkoholin juomiselle ei ole turvarajoja ja kohtuullinenkin käyttö voivat olla riskitekijöitä syöville ja muille sairauksille, puhumattakaan mielenterveydestä. Juomisesta voi syntyä myös psyykkistä riippuvuutta, josta tutkimusten mukaan voi päästä omaehtoisestikin irti. (Juominen hallintaan.)
Katso myös Sober Girls Suomi Resources-sivu, josta löydät lisää kirjasuosituksia, blogikirjoituksia, podcast-jaksoja, alkoholittomia juomavinkkejä ja paljon muuta tietoa alkoholittomuudesta sekä sober curious -ilmiöstä.
Jos koet, että tipaton tammikuu antaa syyn juoda helmikuussa kahden kuukauden edestä, hyvää tietoa löytyy muun muassa Päihdelinkistä.
Comments