top of page
Purple Background
nextory.png
lyko_logo.png

Tietoisen juomisen ja alkoholin vähentämisen hyödyt

Päivitetty: 25. tammik. 2021

Sober curious -kokeilu on hyvä lähestymistapa, kun et halua ajatella alkoholista kaikki-tai-ei-mitään -tyylillä, mutta haluat vähentää alkoholin käyttöä. Mindful drinking kannustaa kohtuukäyttäjää harjoittelemaan tietoisempaa juomista ja takastelemaan esimerkiksi juomisen syitä.

Sober curious -ilmiöön liittyy alkoholin tietoinen nauttiminen ja kulutuksen vähentäminen omien halujen ja tarpeiden mukaan. Oletko koskaan miettinyt, miten alkoholi tuntuu kuuluvan niin moneen tilaisuuteen ikään kuin automaattisesti? Tai sitä, miten paljon alkoholia oikeasti kuluu kerralla, koska juomme sitä niin autopilotilla?


Tietoinen juominen on suhtautuminen ja taito, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota omaan alkoholin kulutukseen ja tulla tietoiseksi sen käytöstä. Taitoa voi harjoittaa esimerkiksi kysymällä itseltään miksi juon, nautinko tästä, miltä tuntuu, jos otan vielä lisää tai voisinko vain olla juomatta.


Kun eteen tulee tilaisuuksia, joissa alkoholia on todennäköisesti tarjolla, suunnittele jo valmiiksi aiotko nauttia alkoholia ja jos nautit, niin harjoita samalla tietoisen juomisen taitoa. Rajojen asettaminen ei kieli alkoholiongelmasta, vaan siitä, että tiedostat mikä määrä on itsellesi sopiva, sillä kaikki ovat yksilöitä.


Mitä hyötyä tietoisesta juomisesta ja alkoholin vähentämisestä sitten on?


Tietoisen juomisen taidolla pyritään siihen, että tiedostaa omaan alkoholin juomiseen liittyvät valinnat, syyt ja seuraukset. Tämä johtaa todennäköisimmin siihen, että alkoholin kulutus vähenee tai loppuu ehkä kokonaan. Vähentämisellä on useita positiivisia vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.


Ilman alkoholia nukut paremmin, unesi on laadukkaampaa ja unirytmisi on tasaisempi. Ahdistuneisuus saattaa tuntua hetkellisesti helpottavan viinilasillisen jälkeen, mutta alkoholi on ahdistukselle sama asia kuin heittäisi bensaa liekkeihin. Alkoholin vähentäminen saattaa näkyä myös ulkoisesti, sillä liiallinen juominen aiheuttaa usein ihon punoitusta ja turvotusta. Humalassa juomisen kontrollointi heikkenee ja tapaturmien riski kasvaa. Riippuen omista kulutustottumuksista, alkoholiin voi mennä myös älyttömän paljon rahaa aina baarijuomista roskaruokaan ja takseihin. Kuinka moni on sunnuntaina katsonut kauhuissaan pankkitiliään? .

Kuohuviini kruunaa juhlapäivän ja lasillinen viiniä tuo luksusta arkeen. Cocktail maistuu terassikauden kunniaksi ja saunan jälkeen maistuu jääkylmä huurteinen. Nämä saattavat olla niitä arjen ja elämän pieniä hyviä hetkiä ja nautintoja, mikä on ihan tavallista.


Jokainen voi kuitenkin itse miettiä omia tottumuksia ja hieman kyseenalaistaa niitä, mikäli keksii arjessa jokaiselle asialle syyn nostaa maljan. Kuuluuko ruuan valmistukseen viinin nauttiminen tai pitääkö juhlan jälkeen varata koko päivä toipumiseen?


Arjessa, ja elämässä yleensäkin, voi olla juhlaa myös ilman alkoholia. Tietoisen juomisen avulla saatat oppia nauttimaan vähemmästä määrästä alkoholia ja huomaamaan, onko sillä vaikutusta elämänlaatuusi positiivisessa mielessä.


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


warrington_sobercurious3.png
bottom of page