top of page
Purple Background
nextory.png
lyko_logo.png

Rehellistä puhetta alkoholista + koodi Nextoryn kokeilujaksoon

Päivitetty: 31. tammik. 2021

Nostamme maljaa syntymäpäivillä, juhlissa, juhannuksena ja viikonloppujen kunniaksi. Korkkaamme yhdet saunan jälkeen ja työpäivän päätteeksi. Juomme milloin mistäkin syystä, vaikka tiedämme alkoholin vaikutuksista terveyteen. Alkoholia ja alkoholikulttuuria käsittelevät menestyskirjat pistävät pohtimaan juomisen roolia yhteiskunnassa ja lataavat faktat suorasanaisesti tiskiin.

Yhteistyössä Nextory (sisältää mainoslinkkejä)


Yhteistyössä Nextoryn kanssa Sober Girls Suomi tarjoaa 30 päivän ilmaisen kokeilujakson uusille käyttäjille tämän linkin kautta. Käytä koodia Sober. Palvelu toimii puhelimella ja tabletilla.


Rehellistä puhetta alkoholista ja alkoholikulttuurista


Yhteiskunnassamme alkoholi ja juominen ujuttautuvat tavallisiin arkipäiviin ja hienoihin juhlatilaisuuksiin. On monia tilanteita, joissa juominen on melkeinpä hyväksytympää kuin juomatta jättäminen. Alkoholittomuus on trendikästä, vaikka juomista voi vähentää ilman uusia villityksiäkin. Alkoholittomuuteen liittyvillä ilmiöillä voi kuitenkin olla vielä paljon positiivisia vaikutuksia hyvinvoinnin kannalta.


Alkoholikulttuuriin liittyvistä ilmiöistä ja sen murroksesta ovat kirjoittaneet jo useat kirjailijat, joiden teokset ovat ampaisseet bestsellereiksi ja viimein kirjoja on alkanut ilmestymään myös suomeksi.


Nämä menestysteokset sisältävät suoraa puhetta alkoholista, sen vaikutuksista (mielen)terveyteen ja paljon vinkkejä miten omaa juomista voi tarkastella ja mahdollisesti sen myötä vähentää. Kuuntelemaan pääset tästä.


Sober Curious


Kirjailija Ruby Warrington keksi termin sober curious kuvaamaan ihmisiä, jotka haluavat kyseenalaistaa suhdettaan alkoholiin ja vähentää juomista ihan vain uteliaisuudesta. Saman niminen kirja herättelee kuuntelijaa pohtimaan vastauksia kysymyksiin millaista elämämme olisi, jos lakkaisimme juomasta autopilotilla? Tai jos lakkaisimme juomasta kokonaan? Olisiko elämä parempaa ilman alkoholia?


Kirjassa puhutaan alkoholikulttuurista, siitä millainen rooli alkoholilla on ihmissuhteissa, miten alkoholi vaikuttaa luovuuteen, onnellisuuteen ja itse asiassa koko yhteiskuntaan. Voisiko ihminen luoda itselle parempaa elämää jättämällä alkoholin pois, vaikka alkoholin ja juomisen kanssa ei olisi sinänsä ongelmaa? Krapula ja ahdistus vain häiritsevät, mutta kertoohan sekin jo, ettei alkoholi voi olla hyväksi keholle ja mielelle.

Selvin päin


Annie Grace kehottaa kuuntelijaa luopumaan siitä ajatuksesta, että juominen olisi jotenkin nautinnollista ja tekisi ihmisen onnelliseksi. Tätä Grace perustelee Selvin päin -kirjassaan psykologialla, tieteellisillä tutkimuksilla, nautinnon harhalla ja sillä, miten alkoholia meille markkinoidaan. (Erityisesti naisille pinkit drinkit, female empowerment, connection ja skinny vodka).


Todellisuudessa alkoholi on kuitenkin myrkkyä, josta voi tulla psyykkisestikin riippuvaiseksi myös kohtuukäyttäjät. Jos joku tarjoaa viiniä sillä verukkeella, että lasillinen punkkua tekee terveydelle hyvää, voit pistää tieteelliset faktat tiskiin ja kehottaa tutustumaan tähän teokseen. Lasillisesta punkkua harvakseltaan on tuskin hirveän suurta haittaa, mutta juomisen perusteleminen terveysvaikutuksilla on huuhaata.


“After all, alcohol is the only drug on earth you have to justify not taking.” Annie Grace


Tiedostavan siemailun taito


Jos alkoholin vähentäminen kiinnostaa, mutta lasillinen välillä kuitenkin maistuisi (oikeasti se lasillinen eikä koko pullo), kokeile tiedostavaa siemailua. Ani Kellomäki on kirjoittanut kirjassaan Tiedostavan siemailun taito siitä, miten arkipäiväistä suomalaisten alkoholin käyttö ja kannustaa tekemään siitä tiedostavampaa.


Vaikka alkoholi olisikin osa jotain ainutlaatuista hetkeä, siitä ei ole tekemään elämästä onnellisempaa tai nautinnollisempaa. Omia alkoholiin liittyviä tottumuksia kannattaa tarkastella tietoisesti ja kriittisesti, pystytkö itsesi kanssa suorasanaiseen keskusteluun?


Sober Girls suosittelee:


Sober Curious – Ruby Warrington

Selvin päin (eng. This Naked Mind) Annie Grace

Tiedostavan siemailun taito Ani Kellomäki

The Alcohol Experiment Annie Grace

Love Yourself Sober Kate Baily, Mandy Manners

We Are The Luckiest – Laura McKowen

Ilmaiseen kokeilujaksoon pääset tästä. Hyviä ja ajatuksia herätteleviä kuunteluhetkiä! 💭


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


warrington_sobercurious3.png
bottom of page