top of page
Purple Background
nextory.png
lyko_logo.png

Mikä on sober curious -ilmiö ja miksi alkoholittomuus kiinnostaa?

Päivitetty: 7. maalisk. 2023

Maailmanlaajuinen sober curious -ilmiö kannustaa kyseenalaistamaan omia alkoholiin liittyviä tottumuksia, vähentämään alkoholia omista lähtökohdista, harjoittamaan tietoisempaa juomista ja kokeilemaan raitistelua niissä tilanteissa, joissa alkoholia on yleensä totuttu nauttimaan. Sober curious -ilmiö on jatkumo samannimiselle kirjalle, jossa tarkastellaan alkoholia yhteiskunnassa ja keskustellaan syistä, miksi yhä useampi haluaa vaihtaa juomansa holittomaan ja elää raittiina. Olisiko elämä parempaa ilman alkoholia?

Yhteiskunnassamme alkoholi kuuluu niin arkeen kuin juhlaan. Juominen kuuluu usein sosiaalisiin tilanteisiin, opiskelijakulttuuriin, erilaisiin juhliin, työyhteisöihin, arjen irtiottoihin, lomamatkoihin ja ihan vain koti-iltoihin. Yksin kotona juomisellekin on Suomessa oma terminsä, kalsarikännit. Yksi juo lasin viiniä rentoutuakseen, toinen juhlii humalassa ja kolmas harrastaa oluiden maistelua.


Alkoholi kruunaa juhlan, nostattaa tunnelmaa ja rentouttaa hetkellisesti, mutta sen kohtuullinenkin käyttö voi aiheuttaa krapulaa, mielialan laskua tai energian puutetta. Alkoholismi ei suinkaan ole ainoa alkoholin aiheuttama haitta, vaan yhtälailla sen liiallinen käyttö, jokailtainen tissuttelu ilman humalaa, runsas humalahakuinen juominen ja kohtuukäyttökin ovat terveydelle riskitekijöitä. Alkoholiin voi syntyä fyysisen riippuvuuden lisäksi myös psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus, jotka ovat seurausta ehdollistumisesta, uskomuksista ja opituista tavoista. Alkoholi yksinkertaisesti ujuttautuu sosiaaliseen elämään.


Juomisesta ajatellaan monesti hyvin mustavalkoisesti. Jos juot, olet joko kohtuukäyttäjä ja käytät alkoholia satunnaisesti maltilla ja ongelmitta. Tai sitten olet alkoholista riippuvainen henkilö eli alkoholisti, sen myötä ehkä raitistunut. Näiden ääripäiden väliin kuitenkin mahtuu myös harmaa alue, jossa alkoholia käyttävien juominen pysyy hallinnassa, mutta käyttäjät eivät voi välttyä siltä ajatukselta, etteikö alkoholi tekisi oloa oikeastaan vaan huonommaksi.


Ihmisiä, jotka ovat tietoisesti jättäneet alkoholin omasta halusta ja alkaneet raitistella syystä tai toisesta, on ollut toki aina. Nyt keskustelua alkoholin vähentämisestä ja jättämisestä käydään avoimemmin, mikä osaltaan auttaa normalisoimaan alkoholittomuutta ja poistamaan erilaisia stigmoja raittiuden ja alkoholiongelmien ympäriltä.


Pelkästään Instagramissa hashtagia #sobercurious on käyetty yli 170 000 kertaa. Alkoholin lopettamiseen liittyviä keskusteluja voi hyvin avata sober curious -ilmiön avulla, "lopetin, koska haluan nähdä edistääkö se hyvinvointiani."

Sober curious -käsitteen on kehittänyt kirjailija Ruby Warrington. Käsitteellä pyritään kuvaamaan oman alkoholin kulutuksen kyseenalaistamista ja vähentämistä omasta tahdosta, usein terveyssyistä. Sanalla sober curious voidaan viitata itse ilmiöön, alkoholittomuuden kasvuun, tipattomaan kokeiluun uteliaisuudesta, mentaliteettiin tai omaan suhtautumiseen alkoholiin liittyen. Sober curious -ilmiötä voidaan pitää lähestymistapana tai kokeiluna suhtautua raittiuteen uteliaasti. Määritelmällä halutaan erottaa omasta tahdosta tapahtuva päätös vähentää alkoholin kulutusta ja alkoholismista aiheutuva tarve lopettaa juominen kokonaan.


Jos elämässä alkoholi ottaa enemmän kuin antaa, on hyvä käydä keskustelu itsensä kanssa ja kyseenalaistaa kriittisesti omia alkoholiin liittyviä tottumuksia, tilanteita, syitä, triggereitä, seurauksia ja ylipäänsä alkoholikulttuuria, joka pitkälti normalisoi ja glorifioi alkoholin juomista.


On OK detoxata 30 päivää, lopettaa tupakointi, mutta mitä jos haluaa jättää alkoholin?


Kun alkaa uusi vuosi, uusi kuukausi, tai uusi viikko, moni pyrkii tekemään parempia hyvinvointivalintoja. Lopetetaan tupakointi ja tammikuussa siirrytään tipattomalle. Harvemmin kukaan kyseenalaistaa, kun joku lähtee muuttamaan elämäntapojaan terveyssyistä. Lisätään lautaselle enemmän salaattia, tehdään vihersmoothieja, rauhoitetaan mieltä joogaamalla ja käydään salilla kohottamassa kuntoa.


Kun joku ilmoittaa lopettaneensa tupakoinnin, moni varmasti kehuu päätöstä fiksuksi. Entä jos lopetat kohtuukäyttäjänä alkoholin juomisen? "Kyllä sä voit yhden lasin skoolata! Oletko raskaana? Miksi et ota? Ei tippa tapa." Kukaan tuskin kyseenalaistaa toisen päätöstä lopettaa sauhuttelu ja tarjoa tupakoinnin lopettaneelle yhtä savuketta, koska kyllä aina voi sen yhden ottaa.


Tupakoinnista on helppo syyttää nikotiinia. Alkoholin juomisesta taas ajatellaan, että se on ikään kuin käyttäjän oma vika, jos juomiseen syntyy riippuvuus tai jokin muu haitta, vaikka todellisuudessa alkoholi on addiktoiva aine, kuten nikotiini tai päihteet yleisesti.


Alkoholi myös sekoittaa aivokemiaa, lisää dopamiinin tuotantoa ja vaikuttaa keskushermoston hermosolujen toimintaa voimistaen jarruttavia (GABA) ja hidastaen kiihdyttäviä (glutamaatti) välittäjäaineita. Näistä johtuvat nousuhumalan mielihyvä sekä hidastuva ja hoiperteleva liikkuminen. Alkoholi stimuloi aivoja ja elimistö pyrkii homeostaasiin eli tasapainoon, mikä tarkoittaa, että mielihyväpiikin jälkeen mieliala laskee.


Koska ihailemaamme alkoholia ei haluta syyttää ongelmista, löydämme ongelmien syyn juojasta. Sen takia alkoholia vähentänyt saattaa joutua perustelemaan muille valintaansa, jolloin muut ajattelevat, että alkoholista pidättäytymisellä on oltava jokin erityinen syy. Alkoholin vähentämisellä halutaan juurikin voida paremmin.


You don't have to hit rock bottom to quit! -on ilmiön yksi ydinajatuksista. Alkoholia ei tarvitse kyseenalaistaa vasta, kun ongelmat ovat suuria.

Raittius on hyvinvointivalinta siinä missä tupakoinnin lopettaminen, painon pudottaminen, treenaaminen, sosiaalisen median kuluttamisen vähentäminen tai uuden harrastuksen aloittaminen.


Mitä hyötyä sober curious -kokeilulla voi olla omassa elämässä


Suuri osa alkoholin käyttäjistä on kohtuukäyttäjiä. Jos tiedostaa, ettei alkoholi vaikuta negatiivisesti omaan elämään, niin good for you! Jos et ole oikein koskaan juonut, niin even better! Kohtuukäyttäjälle sober curious -kokeilu voi kuitenkin avata oven positiivisiin muutoksiin. Tulet tietoisemmaksi valinnoistasi, etkä vain tee asioita sokeasti vanhojen tottumuksien pohjalta ja juo autopilotilla.


Sober curious -kokeilua ei kuitenkaan kannata käyttää tekosyynä juomiseen, jos alkoholi tuntuu hallitsevan elämää liikaa. Ilmiöllä on kuitenkin suurempi positiivinen vaikutus kuin se, että se vaarantaisi joidenkin ihmisten toipumista riippuvuudesta. Syyn juomiseen voi löytää mistä tahansa. Tämän ajan nuorilla ilmiö kuitenkin saattaa esimerkiksi vähentää kiinnostusta edes aloittaa alkoholin juominen ja se voi vaikuttaa positiivisesti kohtuukäyttäjien elämänlaatuun.


Uteliaan raitistelun ei tarvitse tähdätä täysin alkoholittomaan elämään, vaan tarkoituksena on kyseenalaistaa tottumuksia, tehdä tietoisempia valintoja alkoholin suhteen, vähentää juomista ja luoda itselle sopivia tapoja omista lähtökohdista. Moni raittiutta uteliaisuudesta kokeileva saattaa kuitenkin jättää alkoholin kokonaan pois huomattuaan parempia vaikutuksia terveydessä.⁣⁣ Moni pohtii myös vastausta kysymykseen, onko elämä parempaa ilman alkoholia.


Alkoholittomuuden valitseminen ei tarkoita, että raitis lipittäisi vain vettä, koska alkoholittomien juomien valikoima on laajentunut raikkaista mocktaileista kombuchoihin ja hyvin miedoista alkoholijuomista jopa alkoholittomiin tisleisiin. Utelias suhtautuminen raittiuteen voi tehdä elämästä parempaa - ilman, että luovut hauskoista hetkistä, juhlista ja muistoista. Oikeastaan raittiina luovut vain alkoholista ja darroista. Vai onko se edes luopumista, jos jättää pois jotain sellaista, mikä ei edistä omaa hyvinvointia?


Sobermimmi suosittelee:


Sober curious - The Blissful Sleep, Greater Focus, Limitless Presence, and Deep Connection Awaiting Us All on the Other Side of Alcohol


Kuuntele äänikirja Nextorysta, koodilla Sober saat 30 päivän ilmaisen kokeilujakson.

Ota Sober mimmi seurantaan myös Instagramissa @sobermimmi0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


warrington_sobercurious3.png
bottom of page