top of page
Purple Background
nextory.png
lyko_logo.png

Seksuaalinen ahdistelu ja häirintä alkoholikulttuurissa

Päivitetty: 29. tammik. 2021

Seksuaalinen ahdistelu ei vaadi alkoholia ja päihtymistä, mutta alkoholi ja humalahakuinen juominen ovat riskitekijöitä seksuaaliselle häirinnälle. Humalahakuinen juominen voi altistaa sekä tekijän, että uhrin. Koskaan ei voi kuitenkaan korostaa liikaa, että ahdistelu on aina tekijän vastuulla, eikä uhrin riippumatta siitä, onko uhri päihtynyt vai ei. Toisen ihmisen itsemääräämisoikeutta loukkaavia tekoja ei voi pistää alkoholin ja humalan vastuulle. Miksi seksuaalista ahdistelua vähätellään, kun tekijä tai uhri on päihtynyt? Miksi seksuaalista ahdistelua vähätellään, kun se on tapahtunut siellä, missä se on yleistä?

Seisoin ravintolan baaritiskillä jonottamassa vettä, kun tunsin käden puristuksen pakarassani. Käännyin samantien katsomaan, kuka koki asiakseen koskea kehoani luvatta. Ehtisin napata ohikulkevaa ahdistelijaa hihasta ja sanoa kovaan ääneen, että "antaa olla viimein kerta, kun teet noin" samalla, kun hän hävisi ihmispaljouteen. Pistin miehen ulkonäön muistiin ja mietin, että jos vielä näen hänet, käyn sanomassa, ettei hänen tekonsa ollut oikein.


Arvatenkaan en löytänyt henkilöä enää yökerhosta ja hetkeä myöhemmin poistuin itse työvuoron jälkeen. Lähdin kävelemään eri suuntaan kuin normaalisti kotiin kulkiessani, sillä tarkoituksenani oli vielä tavata ystäväni toisaalla.


Kävelin kadunvartta pitkin ja huomasin kolme miestä istumassa penkillä. Kiinnitin huomiota heistä keskimmäiseen, jonka tunnistin ahdistelijakseni. Kävelin kymmenisen metriä ohi eteenpäin, kunnes minulle tuli sellainen olo, että hei nyt mä kyllä meen sanomaan suorat sanat aiemmin tapahtuneesta.


Käännyin takaisinpäin.


Saavuin miesten kohdalle ja kysyin ensin olivatko he olleet aiemmin samassa ravintolassa, johon he vastasivat myöntävästi. Sanoin, että en tiedä varmaksi, mutta musta tuntuu, että joku teistä koski mun takapuolta, ja se ei ollut oikein, eikä se ollut millään tavalla kivaa.


Miehistä keskimmäinen pahoitteli ja myönsi olleensa kyseinen tekijä. Kysymättä häneltä syytä hänen tekoonsa, hän perusteli, että on ensinäkin ihan v*tun humalassa, toiseksi takapuoleni näytti hyvältä ja se oli vain refleksi, eikä hän kuulemma voinut asialle mitään. Kiitos rehellisyydestä, mutta ahdistelulle ei ole ainuttakaan hyväksyttävää syytä.


Sanoin, että ei se kyllä ihan noin mene, mutta halusin vain tulla sanomaan, että älä tee niin enää kenellekään. Et voi tehdä tuollaista. Miehet pahoittelivat asiaa ja toivottivat vielä hyvää loppuiltaa. Mieleni teki sano, että tällaisten asioiden takia hyvätkin illat saavat ikävän käänteen, mutta toivotin heille samaa ja jatkoin matkaani eteenpäin.


Samalla, kun jatkoin kävelyä, tunsin ylpeyttä siitä, että olin uskaltanut mennä sanomaan mieltäni vaivaavasta asiasta asiallisesti selvinpäin. Toisaalta ihmettelin, miksi minun pitää elää tällaisessa yhteiskunnassa, jossa toiselle aikuiselle ihmiselle pitää mennä kertomaan asioita, joiden luulisi olevan itsestäänselviä, etenkin Suomessa. Mutta tätä asiaa ei voi vain hiljaa hyväksyä. Toivoin, ettei hän tekisi enää koskaan vastaavaa kenellekään.

Olen ennenkin monien muiden tavoin joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi, erityisesti humalassa olevien ihmisten toimesta yökerhoissa. Milloin kättä on tungettu housuihin, tultu liian lähelle tai yritetty suudella ohimennen. Puhumattakaan hyvä perse -heitoista tai siitä miten mulla on hyvä runko. Vihaan cat callingia ja sitä, että joku tulee utelemaan ikääni vain todetakseen, että mähän voisin olla sun isä, mutta ei se mitään haittaa.


Ihmisiä voi toki lähestyä vilpittömästi ja hyväntahtoisesti, mutta ei koskemalla tai sanomalla jotain seksuaaliseen sävyyn. Uskoisin myös, että miehet ja naiset pitävät enemmän siitä, että heitä lähestyttäisiin selvinpäin, niin ettei toisen viinan haju levähtäisi omaan nenään ja silmät pyörisi niin kuin peliautomaatin hedelmät. Kaikkia pitäisi lähestyä kunnioituksella, ihan sama onko selvinpäin vai humalassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tasa-arvobarometrin 2017 mukaan seksuaalista häirintää kahden viime vuoden aikana oli kokenut 39 prosenttia naisista ja 17 prosenttia miehistä. Seksuaalinen häirintä kohdistui erityisesti alle 35-vuotiaisiin naisiin, joista häirintää oli kokenut yli puolet.  Yleisimpiä naisten kokemia seksuaalisen häirinnän muotoja olivat 

  • kaksimieliset vitsit ja härskit puheet 28 % 

  • asiattomat vartaloon tai seksuaalisuuteen kohdistuvat huomautukset 24 %

  • fyysinen lähentely 15 % 

  • seksin ehdottaminen epäasiallisessa yhteydessä 11 %. 

(Alkoholin kulutus ei liity tilastoon, mutta tilasto osoittaa sen, miten yleistä seksuaalinen ahdistelu on.)

Seksuaalista ahdistelua ei tulisi koskaan vähätellä, eikä tekoja voi pistää veren promille määrän piikkiin. Jokainen joka alkoholia käyttää, on itse juonut juomansa ja on luonnollisesti vastuussa teoistaan. Vaikka kaataisi alkoholia miten paljon suustaan alas, vastuuta ei voi kaataa humalan piikkiin. Jos liian kova humala poistaa estot, käytöstavat, muiden itsemäärämisoikeuden kunnioittamisen, vastuun kantamisen tai aiheuttaa jotain outoja refleksejä muiden koskemiseen, kannattaa todella miettiä juoko itsensä niin humalaan.

Vaikka kaataisi alkoholia miten paljon suustaan alas, vastuuta ei voi kaataa humalan piikkiin

Vaikka puhun tietoisen juomisen ja raittiuden puolesta siitäkin syystä, että se vähentää riskiä joutua erilaisten rikosten uhriksi, lähtökohtaisesti toivoisin, että jokainen voisi lähteä erilaisiin tapahtumiin sillä oletuksella, että kukaan ei yrittäisi ahdistella tai käyttää toisen ihmisen päihtymistä hyötymistarkoituksessa. Ikävä kyllä alkoholi ja sen sekaan lisätyt huumausaineet ovat kuitenkin vaarallisia date rape -huumeita, joiden uhriksi voi joutua kuka tahansa satunnainen henkilö, nainen tai mies.


Kun itse lähden yöelämään/festareille/tapahtumiin, haluaisin lähteä sillä oletuksella, että voin luottaa ihmisiin ja siihen, että he käyttäytyisivät hyvin ja kunnioittaisivat muita juhlijoita. Itsesuojeluvaistoni kuitenkin sanoo nykyään, että älä luota kehenkään muuhun kuin itseesi ja intuitioosi.

Miksi kirjoitin tämän?


  • Koska haluan, ettei yksikään uhri syyttäisi itseään, omaa pukeutumistaan tai päihtynyttä tilaansa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi joutumisesta.

  • Koska haluan, että seksuaalista ahdistelua ei katsottaisi sormien läpi, kun tekijä ja/tai uhri on ollut päihtyneenä.

  • Koska haluan, että seksuaalinen häirintä ei kuuluisi yökerhoihin tai muihin massatapahtumiin.

  • Koska haluan, että seksuaalisesta ahdistelusta uskallettaisiin puhua, vaikka tapahtumasta olisi huonot muistikuvat.

  • Koska haluan, että ihmisillä olisi enemmän pelisilmää ja rohkeutta puuttua auttamaan ihmisiä, jotka ovat vaarassa joutua ahdistelun uhriksi.

  • Koska haluan, että seksuaalista ahdistelua ei hyväksytä ja pidetä normaalina yökerhoissa sen takia, että se sattuu olemaan yleistä juuri siellä.


Vaikka yökerhoissa ei alkoholin suhteen todellakaan mennä nollatoleranssilla, niin jokaisessa yökerhossa ja ravintolassa pitäisi olla nollatoleranssi seksuaalisen ahdistelun suhteen. Seksuaalista ahdistelua ei tarvitse sietää yökerhoissa, koska se vain sattuu olemaan yleistä siellä.


Teot voivat lamaannuttaa uhrin, eikä kenenkään koskaan tulisi vähätellä edes pienintäkään kosketusta, mikä toisesta tuntuu pahalta tai yrittää rauhoittaa toista sillä, että tekijä on vain nyt aika humalassa. Seksuaalinen ahdistelu ei ole oikein missään tilanteessa, eikä missään humalatilassa. Kunnioitetaan jokaisen itsemääräämisoikeutta.

Haluatko kirjoittaa aiheesta vieraskynäkirjoituksen tai oletko kirjoittanut aiheesta omaan blogiin? Oletko joutunut rikoksen uhriksi alkoholin vaikutuksen alaisena? Laita viestiä Instagramissa @sobergirlssuomi.


Lisää seksuaalisesta ahdistelusta ja siihen liittyvistä kokemuksista löydät myös Instagramista tililtä @seksuaalinenahdistelu.


Muita hyödyllisiä linkkejä:

Rikosuhripäivystys: Ohjeet raiskauksen uhrille


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Promootio tapahtumissa ja somessa

Haluatko edistää tuotteiden, kuten alkoholittomien juomavirvokkeiden myyntiä tapahtumissa? Tapahtuma-ala on joskus hyvin alkoholipitoinen ja omalta osaltani haluan edistää tarjonnan monipuolisuutta, s

Sisällöntuotanto ja sosiaalinen media

Mediasisällöntuotanto: Sobermimmi tarjoaa sisällöntuotanto -palveluita alkoholittomaan elämään liittyvistä aiheista myös muihin kanaviin ja medioihin. Valikoituja asiakkaita: A-klinikkasäätiö, Nuorten

Asiantuntijavierailu ja puhuja tilaisuuteen

Haluatko insproivan puhujan päihteettömyyestä kouluun, opiskelijoille suunnattuihin tai muille nuorille erilaisiin oppilaitoksiin tai tapahtumiin? Oman kokemukseni pohjalta tulen mielelläni innostamaa

warrington_sobercurious3.png
bottom of page