Juomakulttuuri muuttuu ja ihmiset vähentävät alkoholin juomista erityisesti terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä syistä, mutta varsinkin tietyissä sosiaalisissa tilanteissa saatetaan edelleen udella tai kyseenalaistaa, miksi joku valitsee alkoholillisen sijasta alkoholittoman juoman. Oletko joutunut näiden kysymyksien kohteeksi?
"Ootko varma, ettet ota edes yhtä, niin sullakin olis hauskaa?"
"Olen varma, mulla on näin oikein hyvä!"
Ensinäkin ihmiselle, joka ei käytä alkoholia (ei ole koskaan käyttänyt tai on lopettanut/vähentänyt huomattavasti), on vaikea keksiä muuta sanaa kuin absolutisti tai raitis. Näihin termeihin ehkä liitetään myös tietynlaisia mielikuvia, kuten ilonpilaaja, tiukkapipo tai alkoholiongelmainen, joista viimeisimmässä ei tietenkään pitäisi olla mitään hävettävää, jos alkoholin käyttäminen on loppunut ongelman vuoksi.
Mutta entä, jos lopetatkin kohtuukäyttäjänä?
Englannin kielisellä sanalla sober curious voidaan viitataan ihmisiin, jotka suhtautuvat raittiuteen ja alkoholittomuuteen uteliaisuudesta. Ilmiöstä ja kokeilusta kiinnostuneet alkoholin käyttäjät voivat tarkastella juomatottumuksiaan ilman, että tavoitteena olisi pidättäytyä alkoholista kokonaan, mutta monet "uteliaat raittiit" saattavat kuitenkin löytää alkoholittomuudesta itselle uuden elämäntavan.
Sober curious kuvaa hyvin myös niitä alkoholin käyttäjiä, jotka harjoittavat tietoisempaa juomista (mindful drinking), johon liittyy ajatus siitä, että juominen on hyvin tietoinen päätös tilanteissa, joissa henkilö aikoo sitä nauttia.
Alkoholin juominen erityisesti sosiaalisissa tilanteissa on todella normalisoitua, on ennemmin sääntö kuin poikkeus juoda juhlissa, vähintäänkin se yksi alkumalja ihan vain kohteliaisuudestakin. Siitä se juhla vasta alkaa, kun lasiin kaadetaan kuohujuomaa.
Sitä voisi kuvitella, että alkoholittomuuden valinta ei selittelyjä, ihmettelyä tai perusteluja kaipaa, mutta joukossa on aina niitä, jotka kyseenalaistavat sitä, että joku muu on kyseenalaistanut suhteensa alkoholiin ja muuttanut tottumuksiaan sen suhteen.
On sosiaalisesti hyväksyttyä olla juomatta, mikäli olet (raitistunut) alkoholisti, raskaana, lääkekuurilla tai autolla liikkeellä. Jos syysi jättää alkoholi välistä ei ole mikään näistä, niin olet saattanut joskus kuulla seuraavia asioita kysyttävän. Erityisesti, jos olet aiemmin käyttänyt alkoholia sosiaalisissa hetkissä, mutta myöhemmin elämässä olet päättänyt ylläpitää sosiaalista elämääsi ilman alkoholia.
Näitä asioita kysyttiin ja sanottiin, kun jätin alkoholin
"Ai et juo, saaks kysyy miks? Onks sulla joku syy siihen?"
Joo, saa kysyä. Syy on se, että en jaksa krapulaa, ahdistusta ja kaikkia niitä negatiivisia vaikutuksia, joita juominen toi mun elämään, voin paremmin ilman alkoholia ja tykkään olla sosiaalisissa jutuissa mukana ihan selvinpäin.
Toisaalta ei kai siihen tarvitse mitään sen erityisempää syytä olla miksi joku ei juo. On monia, jotka eivät koskaan ole edes juoneet, kun se ei ole vain kiinnostanut eikä alkoholi ole maistunut. Itse en vain halua enää käyttää edes kohtuudella, koska se ottaa enemmän kuin antaa.
"Miks ihmeessä sä et juo?"
No, miksi ihmeessä sä juot?
"Onks sulla ollut jotain ongelmia juomisen kanssa?"
Juominen ei ollut mulle varsinaisesti mikään ongelma, mutta alkoholi itsessään aiheutti ongelmia, kuten masentuneisuutta ja darra-ahdistusta. En halua myöskään päivän kestävää migreeniä ja viikon serotiininivajetta edes parin lasillisen vuoksi. Tiesitkö muuten, että alkoholi liitetään yli 60:neen sairauteen?
"Ota nyt yks! Mun mieliks!"
Kiitos, mulle riittää tämä mun alkoholiton juoma/mocktail. En todellakaan juo miellyttääkseni muita ja herää sen takia huomenna darrassa.
"Oot rennompi ja hauskempi, kun juot"
Aijaa, no jos en ole hyvää seuraa omana itsenäni selväpäisenä, niin eihän se minun ongelma ole! Ei meidän tarvitse pitää seuraa toisillemme sitten, moikku!
"Kyllä välillä voi vähän nollata ja pitää hauskaa!"
Ehdottomasti olen samaa mieltä ja kuulukin pitää hauskaa! Arkeni on miellyttävää ja teen kivoja töitä, eikä minun tarvitse enää nollata arkeani alkoholilla. Teen paljon kivoja asioita, käyn tanssimassa useasti viikossa, teen pitkiä rentouttavia kävelylenkkejä ja sunnuntaisin syön hyviä mättöruokia ilman, että tarvitsee miettiä tuleekohan ne vielä jossain kohtaa kurkusta ylös. Kun alun FOMOn yli pääsee, niin se on parasta! Girls' night out on nykyään Sober girls' night out, se on todellista terapiaa ilman itsensä ja keskustelujen turruttamista alkoholilla!
Girls' night out on nykyään Sober girls' night out, se on todellista terapiaa ilman itsensä ja keskustelujen turruttamista alkoholilla!
"Ooksä raskaana?"
En, se on korkeintaan tuo hampurilaisateria, joka teki pienen pöhön. Onko tällainen utelu oikeastaan edes relevanttia? (Tätä saatetaan kysyä joko tosissaan tai vitsillä.)
"Voi sua, toivottavasti sulla ei oo nyt kauheen tylsää, kun me muut tässä juodaan."
Ei toki, on kiva olla läsnä, syödä hyvin ja herätä huomenna ilman krapulaa. Seuranne on edelleen kivaa, vaikka te juotte ja minä en.
"Miten pystyt olemaan selvinpäin (juhissa/bileissä)?"
Eipä se ole kovin vaikeaa olla kaatamatta alkoholia kurkusta alas ja tietoisesti tuhota omaa (mielen)terveyttä. Ikävämpää se on, jos ei pysty olemaan selvinpäin esimerkiksi omien ystävien seurassa. Ja siinä kohtaa, kun muiden puhe sammaltaa ja meno on jo liian sekavaa, niin olen todennäköisesti poistunut jo paikalta omasta halusta.
"Etkö meinaa enää koskaan juoda?"
En usko, koska elämäni on parempaa ilman. Jos joskus joisin, se olisi hyvin tietoinen valinta ja spesiaali tilaisuus, mutta uskon, että jokaisessa tilanteessa alkoholiton tai hyvin mieto alkoholijuoma on edelleen valintani. Ei mikään juhla ole niin erityinen, että pitäisi juoda. Tai sitten voisi sanoa, että kaikki juhlat ovat niin erityisiä, että haluan olla niissä 100% läsnä.
Ei mikään juhla ole niin erityinen, että pitäisi juoda. Tai sitten voisi sanoa, että kaikki juhlat ovat niin erityisiä, että haluan olla niissä 100% läsnä.
"Juotko, jos tarjoon sulle drinkin?"
Kyllä, kiitos. Ottaisin Virgin Mojiton, tai hetkinen, mulle voisikin maistua alkoholiton versio lonkerosta tai vaikka Gin & Tonicista, kysypä baarimestarilta onnistuuko. ✨Thank you!✨
"Kyllä sä vielä juot, me voidaan juottaa sut humalaan!"
Umm, are we even friends?
"Eikö sun koskaan tee mieli ottaa edes vähän?"
No ei oikeastaan, kun on ollutkin jo näin pitkään ilman. Pieni hiprakka voi tuntua kivalta, mutta se on pieni ilo verrattuna siihen millainen olo tulee sen jälkeen. Etsin mielummin pysyvämpää mielihyvää ja iloa muualta kuin viinipullosta tai drinksuista.
"Mäkin juon vain tämmösiä pienpanimon tuotteita ja maistelen eri makuja. Säkin voisit kokeilla?"
Se on mahtavaa, että tuet pienyrittäjiä ja maistelussa ei ole mitään vikaa, sekin on kai harrastus jollekin. Itse kuitenkin maistelen alkoholittomia ja olenkin jo löytänyt omia lempimakuja, joten en näe syytä juoda alkoholipitoisia juomia. Minulle alkoholi on alkoholia, vaikka kuinka joisin jotain fiinimpää pienpanimon tuotetta tai koristelisin drinkkini kirsikoilla ja päivänvarjoilla.
"Alkoholittomuus on hyvä päätös ja on kyllä jokaisen oma valinta käyttääkö alkoholia vai ei. Kunnioitettava päätös."
Kiitos, niin minunkin mielestä ja se on totta; jokainen päättää itse juoko miten paljon tai juoko ollenkaan. Ainakin niin kauan kuin asian pystyy itse päättämään, eikä ole mennyt riippuvuuden häilyvän rajan yli.
"Oon kyllä itsekin miettinyt alkoholin vähentämistä. Oisko sulla suositella jotain hyviä alkoholittomia vaihtoehtoja?
Voi kyllä! Ruohonjuuresta löytyy laaja valikoima kombuchaa ja muita erilaisia terveysjuomia teestä energisoiviin juomiin. Myös Hartwallilta on tullut paljon uutuuksia, kuten alkoholiton lonkero ja Pommac Brut. Jos haluat säästää rahaa ja estää hävikkiä, kannattaa tsekata Fiksuruoka -sivuilta vaihtelevan juomavalikoiman tarjouksia. Omaa suosikkiani Soul Maté Lime Mint -juomaa löytyy sieltä usein.
Joten, mitä jos ryhmäpaineen ja kyseenalaistamisen sijasta kannustaisimmekin niitä, jotka ovat päättäneet vähentää? Tsemppaavat kommentit ovat paljon mukavempia kuin juomien tyrkyttäminen ja painostaminen. Alkoholittomuudesta kiinnostuneille suosittelemme katsomaan Resources-sivun, josta löytyy blogipostauksia, juomavinkkejä ja tietoia alkoholin vaikutuksista.
Comments